Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Ο σεισμός

Σεισμός
Την εβδομάδα που μας πέρασε και με αφορμή το μεγάλο σεισμό στην Ιαπωνία και το καταστροφικό τσουνάμι που ακολούθησε μιλήσαμε με τα παιδιά για το σεισμό. Μέσα από παρουσιάσεις γνωρίσαμε: το εσωτερικό της γης, πώς δημιουργούνται οι σεισμοί, πώς από τη Παγγαία φτάσαμε στη σημερινή μορφή της γης πως αλλάζει η συμπεριφορά των ζώων όταν νιώθουν ότι θα γίνει σεισμός μύθους και παραμύθια από όλο τον κόσμο για τη δημιουργία των σεισμών καθώς και μέτρα προστασίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το σεισμό. Φυσικά δεν παραλείψαμε και το πρακτικό κομμάτι που περιλαμβάνει πολλές ασκήσεις ετοιμότητας για την περίπτωση ενός σεισμού, οι οποίες από εδώ και πέρα θα είναι μέσα στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα μας Ζωγραφίσαμε τους μύθους, δημιουργήσαμε φύλλα εργασίας, με έμφαση στη γλώσσα και ενημερώσαμε τους γονείς για το πως μπορούν να συζητήσουν με τα παιδιά στο σπίτι το συγκεκριμένο θέμα.
Υλικό που χρησιμοποιήσαμε:

1. ενημερωτικό φυλλάδιο από εφημερίδα με τίτλο: πολιτική προστασία από πάσης φύσεως κινδύνους 2. Παιδική εγκυκλοπαίδεια της Disney, τόμος 1 Πλανήτης Γη 3. Παιδική εγκυκλοπαίδεια Πες μου πώς-πότε-γιατί, τόμος Θάλασσα Γη Ουρανός 4. Kidepedia ,τόμος 1 Πλανήτης Γη 5. Εικόνες από τον κόσμο της φαντασίας. Εκδόσεις Modern Times 6. Εικόνες του πλανήτη μας. Εκδόσεις Modern Times 7. Περιοδικό Σύγχρονο Νηπιαγωγείο 8. Ταξίδι με τη Χρονομηχανή σε ένα σεισμό, εκδόσεις Πατάκης 9. Φυλλάδιο του ΟΑΣΠ Σεισμός Ας είμαστε προετοιμασμένοι Επίσης πληροφορίες, διαδραστικά παιχνίδια, ενδιαφέροντες on line χάρτες, και άλλα χρήσιμα από τις ιστοσελίδες:

http://geophysics.geo.auth.gr/ss/station_index.html http://www.emsc-csem.org/Earthquake/Map/gmap.php http://www.diktyoseismos.gr/members/map.php#

http://www.earthquakenet.gr/ http://www.oasp.gr/ http://atlaswikigr.wetpaint.com/

http://www.gein.noa.gr/index.html http://www.gscp.gr/ggpp/site/home/ws.csp

http://www.itsak.gr/ http://ta-pa-ri.weebly.com/index.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου