Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ

                                                                                                                                                                 


Παροιμίες για σχετικές με τα χρήματα:


• Τέρμα τα δίφραγκα…

• Δε δίνω δεκάρα τσακιστή!

• Τον ξέρω σαν κάλπικη δεκάρα.

• Η φτήνια τρώει τον παρά.

• Δεν αξίζει μια πεντάρα…

• Το μυαλό σου και μια λίρα και του μπογιατζή ο κόπανος.



Ο μύθος της Ευρώπης – 2ευρω.



Η Ευρώπη ήταν αδελφή του Κάδμου, ιδρυτή της Θήβας και κόρη του Αγήνορα και της Τηλεφάσας, ηγεμόνων ενός ελληνικού νησιού με το όνομα Φοινίκη δυτικά της Ελλάδας και πιο πέρα από τη Σικελία, στη θάλασσα της Τύρου.

Όταν μεγάλωσε, μια μέρα πήγε στα λιβάδια της παραλία, για να παίξει με τις φίλες της και να μαζέψει λουλούδια. Εκεί συνάντησε το θεό Δία. Εκείνον αμέσως τον χτύπησε ο Έρωτας και για να την πλησιάσει μεταμορφώθηκε σε ήρεμο, εύσωμο και δυνατό ταύρο και πήγε δίπλα της κάνοντας δήθεν ότι βόσκει, σκεφτόμενος με τι τρόπο θα την κατακτούσε. Εκείνη τότε πλησίασε τον ταύρο – Δία και άρχισε να τον χαϊδεύει γοητευμένη από την ωραία κορμοστασιά του και τη μυϊκή του δύναμη. Σε λίγο δε δίστασε και να τον ιππεύσει. Τότε αυτός άρχισε να τρέχει με αστραπιαία ταχύτητα. Η Ευρώπη έκλαιγε, μα δεν μπορούσε να πηδήσει, γιατί φοβόταν μη σκοτωθεί. Ο μεταμορφωμένος σε ταύρο θεός διέσχισε τη θάλασσα συνοδευόμενος από Τρίτωνες και Νηρηίδες και έφτασε στην Κρήτη. Όταν επιβιβάστηκε στο νησί, ο ταύρος δεν φαινόταν πια, αλλά ο Δίας πήρε από το χέρι την Ευρώπη και την οδήγησε στο Δικταίον άντρο, κατακόκκινη και με το βλέμμα χαμηλωμένο γιατί είχε πια καταλάβει που πήγαινε. Καρπός των ερωτικών ενώσεων του Δία και της Ευρώπης στην Κρήτη ήταν ο Μίνωας και ο Ραδάμανθυς.

Αργότερα, όταν ο Δίας εγκατέλειψε την Ευρώπη και πήγε στον Όλυμπο, η Ευρώπη πήρε για δεύτερο σύζυγό της το βασιλιά της Κρήτης Αστέρωνα, που υιοθέτησε και τα παιδιά που είχε αποκτήσει αυτή από το Δία.

Μετά το θάνατο του βασιλιά Αστέριου, το θρόνο της Κρήτης πήρε ο μεγαλύτερος από τους θετούς γιους του, ο Μίνωας, ο οποίος έγινε ο πρώτος Έλληνας θαλασσοκράτορας και νομοθέτης.

Δείχνοντας το 2ευρω στα παιδιά είναι μια καλή ευκαιρία να τους μιλήσετε για το μύθο της Ευρώπης. Αυτή τη μέρα δεν είναι ανάγκη να κάνουμε μόνο κουμπαράδες. Μπορούμε να κάνουμε και άλλου είδους δραστηριοτητες με τα παιδιά, που είναι επίσης ευχάριστες και ίσως πιο χρήσιμες.

Δημοσιεύτηκε στο Υλικό για τους νηπιαγωγούς τον Οκτώβριο του  2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου