Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Αρλεκίνος, ο βασιλιάς του καρναβαλιού


Ο Αρλεκίνος, σύμφωνα με την όμορφη ιστορία της Ζώρζ Σαρή είναι ένα φτωχό αγόρι που ζει στην πόλη της Βενετίας, εκεί που χτυπά η καρδιά του πιο όμορφου καρναβαλιού στον κόσμο. Όμως όντας φτωχός δεν μπορεί να βάλει φαντασμαγορικές στολές όπως οι φίλοι του και να διασκεδάσει στα κανάλια της Βενετίας. Η αγάπη της μητέρας του όμως, η φαντασία και η δημιουργικότητά της, είχε σαν αποτέλεσμα από κουρελάκια να φτιάξει, τελικά, την πιο όμορφη στολή του Βενατσιάνιου Καρναβαλιού και να αναδειχθεί σε βασιλιάς της όμορφης γιορτής.

Στην πραγματικότητα όμως ο  Αρλεκίνος είναι ένας από τους βασικούς χαρακτήρες της ιταλικής Κομέντια ντελ άρτε. Έχει προγόνους του τους δούλους του Αριστοφάνη (Ξανθιά στους Βατράχους), του Πλαύτου, του Τερέντιου, τους βυζαντινούς μίμους, αλλά και τους ακροβάτες και τους θαυματοποιούς του Μεσαίωνα.
Το όνομα του χαρακτήρα σημαίνει "μικρός διάβολος" και δημιουργήθηκε τον 16ο αιώνα στη Γαλλία. Υπηρετεί συνήθως τον Πανταλόνε, τον Ντοτόρε, αλλά και τον Καπιτάνο, ενώ κατά την εξέλιξη της Κομέντια ντελ άρτε είναι από τους βασικότερους χαρακτήρες. Το γυναικείο ανάλογο του Αρλεκίνου, και αρκετές φορές συμπρωταγωνίστριά του επί σκηνής, είναι η Κολομπίνα.
Ο Αρλεκίνος φορούσε ένα πολύχρωμο, μπαλωμένο ρούχο. Οι πρώτες μάσκες Αρλεκίνου ήταν από ξύλο, ενώ μετά φτιάχνονταν από δέρμα.

Να, ΄μαστε κι εμείς ως Αρλεκίνοι με μάσκες και καπέλα από χαρτί εφημερίδας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου